WordPress veya kısaca WP, PHP dilinde yazılmış ve bir MySQL veya MariaDB veritabanı ile eşleştirilen ücretsiz ve açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir.

WordPress başlangıçta sadece bir blog yayınlama sistemi olarak oluşturulduğunu biliyor muydunuz? Ama sonradan geleneksel posta listeleri, forumlar, medya galerileri, üyelik siteleri, öğrenim yönetim sistemleri (LMS) ve online alışveriş dahil olmak üzere birçok içerik türünü destekler hale geldi.

Popüler blog yazılımı wordpress nedir

WordPress, Nisan 2019 itibarıyla en iyi 10 milyon web sitesinin % 33,6'sı dahil olmak üzere 60 milyondan fazla web sitesi tarafından kullanılıyor. Bu da WordPress’in kullanımdaki en popüler içerik yönetim sistemi çözümlerinden biri olduğunu gösteriyor.

WordPress, web sayfaları yapan bir fabrikadır. FRED MEYER

Wordpress Tema Bolluğu

Her WordPress web sitesi en az bir temanın mevcut olmasını gerektirir ve her tema, yapılandırılmış PHP, geçerli HTML (HyperText Markup Language) ve Basamaklı Stil Sayfaları (CSS) ile WordPress standartları kullanılarak tasarlanmalıdır. Wordpress tema açısından çok zengin bir platformdur. Ücretsiz tema sayısı bile oldukça fazladır. 

ThemeForest, ElegantThemes, MyThemeShop, BetterStudio gibi köklü ve içerik bakımından çok zengin tema satışı yapan sitelerden tema satın alabilirsiniz. Bu sitelerden alacağınız temalar tek domainle kullanılabilir; ancak aynı anda tek domain olduğu müddetçe kullancağınız siteyi değiştirebilirsiniz. Tabi Türk tema yapım site ve şirketleri de var. Ancak bunlarda belirli tek bir domain için lisanslarsınız ve domain değişikliği yaptığınızda temayı yeni sitenizde kullanamazsınız, yeniden yeni domain için satın almalısınız. Bunların yanında özel tema yaptırabileceğiniz yetenekli grafiker ve yazılımcılardan faydalanarak sitenizde güzel, işlevsel bir temaya sahip olabilirsiniz.

Temalarda bulunan PHP, HTML ve CSS dosyalarında doğrudan değişiklik yapılabileceği gibi sadece seçili ayarları devralabileceği bir child (alt) tema da oluşturulabilir. Yukarıda saydığım tema satışı yapan yabancı sitelerdeki temalar çoğunlukla bu child tema ile birlikte gelir. Özellikle yabancı tema sitelerinde güncellemeler düzenli ve sürekli olur. Child temanın gerekliliği de burada ortaya çıkmaktadır. Çünkü temanızdaki single.php, style.css gibi dosyalarda bir özelleştirme yaptıysanız, güncelleme yaptığınızda tüm bu düzenlemeleriniz silinecektir. Ama child temada istediğiniz özelleştirmeleri yaptığınızda ana temayı güncellediğinizde tüm düzenlemeleriniz kalacaktır.

Wordpress Eklenti Özelliği ve Çeşitliliği

Ocak 2020 itibariyle, WordPress.org'da 55.487 eklenti bulunuyor ve bunların her biri, kullanıcıların sitelerini kendi ihtiyaçlarına göre uyarlamalarını sağlayan özel işlevler sunuyor. Ancak WordPress.org'da listelenmemiş yaklaşık 1.500’den fazla da premium eklenti var.

Tüm bu yaklaşık 60.000 eklentinin içinde sitenizi bambaşka bir hale getiren eklentiler olduğu gibi basit kod değişiklikleri yapan eklentiler de vardır. İlk kez site açmak istediğiniz zaman acemilik dönemini atlatıncaya dek basit birkaç kodla yapılabilecek şeyleri bile eklenti ile yapabilirsiniz. Sonrasında eklentinin yaptığı işi basit bir kod değişikliği veya ekleme ile yapabileceğinizi öğrendiğinizde kullanacağınız eklenti sayısı giderek azalacaktır.

Örneğin SEO eklentileri. Wordpress gibi birçok hazır sistemlerde özellikle SEO için kesinlikle bir eklenti vardır. Ama Wordpress gibi popüler sistemlerde herhangi bir eklenti gibi SEO eklentileri için de oldukça fazla seçenek vardır. Wordpress SEO Eklentileri hakkında yazımıza göz atabilirsiniz.


Wordpress Hakkında Birkaç Bilgi

Wordpress tüm bu saydığımız ve daha birçok özelliği nedeniyle zaman içinde birçok ödüle layık görülmüştür:

  • InfoWorld'ün 2008'de verilen “Uyum dalında En iyi açık kaynak yazılım" ödülü
  • 2009'da Açık Kaynak CMS Ödülleri'nde “Baştan Sona En İyi Açık Kaynak CMS" ödülü
  • Digitalsynergy'nin "2010 Açık Kaynak CMS" ödülü
  • InfoWorld'ün 2011 yılında “Bossie En İyi Açık Kaynak Yazılım” ödülü

Ayrıca WordPress, Electronic Frontier Foundation'dan beş yıldızlı bir gizlilik derecesine sahiptir.

WordPress'in ana sürümlerine, 1.0 sürümünden sonra tanınmış caz müzisyenlerinin isimleri verilmeye başlanmıştır:

1.0 - Davis (Miles Davis) 

1.2 - Mingus (Charles Mingus Jr.)

1.5 - Strayhom (William Thomas Strayhorn)

2.0 - Duke (Edward Kennedy "Duke" Ellington)

2.1 - Ella (Ella Jane Fitzgerald)

2.2 - Getz (Stan Getz)

2.3 - Dexter (Dexter Gordon)

2.5 - Brecker (Michael Leonard Brecker)

2.6 - Tyner (Alfred McCoy Tyner)

2.7 - Coltrane (John William Coltrane)

2.8 - Baker (Chesney Henry Baker Jr.)

2.9 - Carmen (Carmen Mercedes McRae)

3.0 - Thelonious (Thelonious Sphere Monk)

3.1 - Reinhardt (Jean Reinhardt)

3.2 - Gershwin (George Gershwin)

3.3 - Sonny (Sonny Stitt)

3.4 - Green (Grant Green)

3.5 - Elvin (Elvin Ray Jones)

3.6 - Oscar (Oscar Emmanuel Peterson)

3.7 - Basie (William James "Count" Basie)

3.8 - Parker (Charles "Charlie" Parker Jr.)

3.9 - Smith (James Oscar Smith)

4.0 - Benny (Benjamin David Goodman)

4.1 - Dinah (Dinah Washington)

4.2 - Powell (Earl Rudolph "Bud" Powell)

4.3 - Billie (Billie Holiday)

4.4 - Clifford (Clifford Benjamin Brown)

4.5 - Coleman (Randolph Denard Ornette Coleman)

4.6 - Pepper (Park Frederick "Pepper" Adams III)

4.7 - Vaughan (Sarah Lois Vaughan)

4.8 - Evans (William John Evans)

4.9 - Tipton (Billy Tipton)

5.0 - Bebo (Bebo Valdés)

5.1 - Betty (Betty Carter)

5.2 - Jaco (John Francis Anthony "Jaco" Pastorius III)

5.3 - Kirk (Rahsaan Roland Kirk)

5.4 - Adderley (Nat Adderley)

5.5 - Eckstine (William Clarence Eckstine)


Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen WordPress hakkında daha fazla bilgi almak için bizi takip edin. Wordpress hakkında sizin de düşüncelerinizi merak ediyorum, yorum kısmından yazın. Zorlama yok, burada herkes acemi.